Cât de simplu poate fi reparată o relaţie pe care ai stricat-o în mod voit sau fără să-ţi dai seama. E suficient să spui din tot sufletul îmi pare rău. E atât de eficient. Are proprietăţi miraculoase un îmi pare rău. Pentru că dacă nu-l spui viaţa ta se poate schimba. Poate lua o turnură nu tocmai pozitivă.
Relaţii de o viaţă se pot deteriora. Prietenii strânse se pot destrăma. Familii unite se pot separa. Doar pentru că cineva s-a încăpăţânat să creadă că opinia lui e justă, că nu greşeşte niciodată, că poate arunca cu adjective în stânga, în drepta şi în mintea lui îngustă să domnească ideea că nimeni nu va suferi.
Mândria poate distruge o relaţie la care s-a muncit o viaţa întreagă. Un om ce alege să pună mai presus egoul său şi nu o fiinţă, pe care susţinea până ieri că îi este dragă.
Sunt persoane care aleg să plângă nopţi întregi, să se foiască pe perna umedă, dar să nu-şi ceară iertare. Să nu cumva să se înjosească, sau să nu arate slabiciune. În mintea lor a-ţi cere scuze este egal cu a fi slab, a fi vulnerabil. În schimb a-ţi cere iertare, a spune cuiva că ai geşit şi doreşti să mai primeşti o şansă, că doreşti să te schimbi este exact contrariul. Înseamnă că eşti uman, puternic, curajos, şi nu în ultimul rând că persoana căreia îi ceri scuze are importanţă în viaţa ta. Nu doreşti să te desparţi de ea, nu doreşti ca ea să nu mai apară în povestea vieţii tale. A-ţi cere scuze este un mod de a te elibera, de a lăsa jos un bagaj greu şi inutil, a ierta este un mod de a te apropia de Dumnezeu.
3 comentarii:
Cred ca cei care nu pot sau nu vor sa-si ceara scuze sunt condusi doar de un ego nemasurat: merg pe principiul ca ei nu gresesc niciodata, ei au intotdeauna dreptate si, daca ceva nu merge vreodata, celalalt este cel care trebuie sa-si ceara scuze si sa recunoasca ca a gresit. Dar intr-adevar, a-ti cere iertare nu este o dovada de slabiciune, ci de forta: numai persoanele puternice spiritual aleg si pot sa faca acest lucru.
Clara, eu cred ca oamenii sunt atat de absorbiti de ceea ce simt ei, traiesc, incat nu isi dau seama ca si ceea ce simt altii, este important.
Este important sa nu-i ranesti pe cei din jur, sa nu le arunci vorbe grele care nu pot fi sterse/uitate niciodata (pot fi iertate insa), dar daca totusi o faci, in momente de slabiciune, deruta, sa fi capabil sa-ti dai seama ca ai gresit si sa iti ceri scuze.
Nu e aşa ... ci acel ce nu cere scuze/iertare este pe motivul că îi este frică să nu piardă dominația asupra celuilalt.
Totul merge pe idea cum trăim ... aşa cum vreau eu ... sau aşa cum vrei tu. În toate ... se pot ivii probleme ... cine spală vasele, cine duce gunoiul ... cine cheltuie mai mulţi bani ... Cel care domină ...nu cere iertare.
Trimiteți un comentariu