30 septembrie 2013

Necredincioasa



Cartea lui Ayaan Hirsi Ali – Necredincioasa este un jurnal intim în care parcă am tras cu ochiul. De multe ori dezvăluirile foarte personale îmi dădeau senzația că nu trebuia să încalc intimitatea autoarei.
Este de admirat curajul somalezei care vrea cu orice preț să devoaleze adevărul despre cultură islamică.
Ce se ascunde în spatele învățăturilor profetului Mohamed? Multă inflexibilitate, violență, încătușare mentală, fanatism.
Ayaan ne povestește evenimentele importante din viața ei deschizându-ne parcă o fereastră spre un trecut arhaic, unde se naște și viețuiește.
Somalia o țară săracă, necivilizată, fărmițată de un război civil, nu este tocmai o țara unde un copil ar trebui să se nască și să se formeze ca individ. Metodele de educație a copiilor din familia Hirsi au fost coercitive, violente. Mama în special le aplică bătăi cumplite, una dintre ele o duce pe Ali în pragul morții. Parcă niște mici sclavi, copii nu aveau voie să conteste sau să încalce metodele educative impuse de adulți. Trebuiau să rămână în aceea cutiuță mică a tradițiilor și superstițiilor fără noimă, trebuiau să nu se abată de la învățăturile profetului Mohamed,de la rugăciunile către Allah.
În momentul în care doar un picior călca în afara cutiuței era folosită violența, blamarea și stigmatizarea necredinciosului care dezonora familia și i se arăta ușa deschisă către focul iadului unde urma să ardă pe vecie dacă nu se supunea legilor depășite.
Familia Hirsi trece print-o serie de încercări grele printre care migrarea în alte state vecine ale Somaliei, dar se stabilesc în Kenia când războiul civil din Somalia aruncă în aer o țară săracă, devenită peste noapte mai săracă și mânjită de sânge, durere și atrocități comise pentru jocuri de putere.
Într-o țară străină, fără soț(care era un opozant ale guvernului), mama lui Ali devine agresivă, deprimată, inumană. Își revarsă frustrările asupra copiilor, în special asupra fetelor și astfel le distruge încrederea în sine, le rupe aripile ca să nu poată zbura și le ține prizoniere în cușca islamului extrem. Lipsită de o copilărie tipică, Ayaan se maturizează înainte de vreme. Marcată de mutilarea genitală, certurile cu bunica și mama, absența tatălui, încearcă să se mențină pe linia de plutire, să învețe, să se roage, să facă treburile casnice care îi erau atribuite pentru a evita cearta și bătaia. Oricât de mult încearcă să fie supusă, adevărată personalitate iese la suprafață. Diferită de restul musulmancelor obediente, Ali cercetează, chestionează, dorind să înțeleagă religia islamică și diferențele dintre bărbați și femei.
Își pune întrebări, caută răspunsuri în cărți și în jurul ei. Visele ce le are când citește cărți interzise o face să capete o putere pe care nici ea nu bănuiește că o are. Refuză o căsătorie aranjată de tatăl său cu un bărbat pe care nu-l cunoaște și evadează din drumul trasat de către părintele ei spre libertate fugind în Olanda, unde devine cetățean cu drepturi depline, unde studiază, lucrează, se formează ca om și trage un semnal de alarmă că islamul este nociv, distructiv, înapoiat.
Amenințările cu viața nu întârzie să apară mai ales când Ayaan realizează un film - Submission, unde prezintă viața terifiantă a cinci femei musulmane.
Trăiește cu gărzi de corp de atunci, mutată dintr-un loc în altul pentru a fi protejată de atacurile fanaticilor și teroriștilor care vin cu legea în mână pentru a justifica ororile comise.
Cartea este foarte emoționantă și captivantă, drumul lui Ayaan Hirsi Ali este extraordinar, e ca și cum ai urmări o omidă ce străpunge coconul în este captivă și în care peste noapte se transformase în fluture. 
Renegată de propria familie, de clan, amenințată, crucificată de către musulmani, cu forță, determinare, curaj se rupe din cușca mentală în care fusese crescută și întinde mâna altor femei pentru a se elibera din închisoarea în care sunt ținute prizoniere de către religie, clan, familie.

Niciun comentariu: